Banner nienke
Terug naar start
De man zonder hond - Hakan Nesser (2012)****
geen gelukkige familie

De familie Hermansson komt bij elkaar in verband met de 65ste verjaardag van vader en de 40ste verjaardag van Ebba, de oudste dochter. Ook is het een soort afscheidsfeest van de ouders want zij hebben besloten om naar Andalusië te verhuizen. Ze schamen zich voor hun zoon Robert die mee heeft gedaan aan een realitysoap (gevangen op Koh Fuk) en al masturberend op de televisie is verschenen.
In de eerste nacht van het familiefeest verdwijnt Robert. De nacht daarop verdwijnt de oudste zoon van Ebba, Henrik. De familie schakelt niet meteen de politie in.
Inspecteur Gunnar Barbarotti wordt op de verdwijningen gezet. Hij verhoort de hele familie.
Openheid is ver te zoeken. Er wordt heel veel verzwegen. Ook sommige familieleden gaan op onderzoek uit en ondervragen elkaar. Stukje bij beetje komt de waarheid aan het licht en uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Hierdoor krijg je een compleet beeld van alles wat speelt. Het zit knap in elkaar.
Het boek  is heel mooi en pakkend geschreven en zit vol humor en cynisme. Telkens zijn er weer nieuwe ontwikkelingen, daardoor blijft het van begin tot eind boeien.
Als lezer ben je benieuwd of er een verband is tussen beide verdwijningen. Deze vraag blijft lang onbeantwoord.
Het enige minpuntje is dat het af en toe misschien wat onwaarschijnlijk of tè toevallig is.
Maar ondanks dat vind ik het de beste Nesser die ik ooit heb gelezen.

Hakan Nesser is één van de meest succesvolle Zweedse misdaadschrijvers. Hij is vooral bekend van de reeks met commissaris Van Veeteren, die ook is verfilmd.
Zijn werk wordt in meer dan vijftien landen uitgegeven.