Banner nienke
Terug naar start
John Grisham – De belofte (2010)***
Grishams debuutmisdaadroman voor jongvolwassenen

Theodore Boone, oftewel Theo, is enig kind. Allebei zijn ouders zijn advocaat. De familie Boone woont in Strattenburg, een stadje met veel advocaten. Theo wil strafpleiter of rechter worden. Hij is nog maar dertien jaar, maar geeft al volop advies, zowel aan leeftijdsgenoten als bijvoorbeeld aan de receptioniste op zijn school. Hij kent veel mensen en weet veel van wetten, regelgeving en rechtspraak.
Als een plaatsgenoot wordt verdacht van moord op zijn vrouw, zorgt Theo ervoor dat zijn klas de eerste dag van het proces mag bijwonen. Ze horen dat er geen bewijzen zijn die aantonen dat de man zijn vrouw heeft omgebracht.
Even later hoort Theo van Julio, een leerling aan wie hij bijles geeft, dat de neef van Julio die op de golfbaan werkt, de moordenaar heeft gezien. De beschrijving van de kleding komt overeen met de outfit van de verdachte. De neef wil echter niet getuigen, omdat hij illegaal in het land verblijft.
Theodore komt in gewetensnood. Moet hij zijn ouders en/of de rechter die het proces leidt in vertrouwen nemen? Hij vertelt alles aan zijn oom. Deze adviseert hem om zijn mond te houden. Maar als Theo dan ook de golfhandschoenen van de dader in zijn bezit krijgt, besluiten Theo en de oom toch maar alles aan Theo’s ouders en de rechter te vertellen.

Het boek is bedoeld voor jongvolwassenen. Dat is ook wel te merken. De zinnen zijn kort, er worden geen moeilijke woorden gebruikt en er worden dingen uitgelegd, zoals bijvoorbeeld wat het inhoudt als een proces ongeldig wordt verklaard.
Ik vond het alleen niet zo spannend en vraag me af of het jongeren aanspreekt. Is het voor jongeren spannend dat Theo niet weet wat hij moet doen en spreekt de vraag of de neef wel of niet zal gaan praten hen aan?
Ook betwijfel ik of de hoofdpersoon Theo wel zo aansprekend is. Ik denk dat veel jongeren hem een beetje saai zullen vinden en waarschijnlijk ook wel te volwassen. Hoogstens trekt het jongeren die zelf ook advocaat willen worden en/of in rechtszaken zijn geïnteresseerd.
Er zit te weinig actie in een het taalgebruik is nou ook niet bepaald flitsend te noemen.
Daarom denk ik dat dit boek net zo geschikt, zo niet geschikter, is voor volwassenen.
Het is een echte Grisham met oog voor de zwakkeren in de maatschappij en een heldere kijk op de rechtspraak. Ook zijn bekende thema van één persoon tegen de rest, vind je hier terug.

John Grisham is de schrijver van meer dan twintig boeken, waarvan er veel zijn verfilmd.
Na zijn grote doorbraak met het boek Advocaat van de duivel uit 1991 verkoos Grisham het schrijversvak boven de advocatuur. Hij groeide uit tot de succesvolste thrillerschrijver ter wereld en wereldwijd gingen ruim 275 miljoen boeken van hem over de toonbank.
De belofte is het eerste deel in de Kid Lawyer-serie. We zullen dus snel meer van Theo horen. Het einde van De belofte impliceert dit ook.