Banner nienke
Terug naar start
Het kraaienmeisje – Eriksson & Sundquist (2012)****
spannend tot de laatste bladzijde

Op een nacht wordt een gemummificeerd lichaam van een jongen gevonden.
Politiechef Jeanette Kihlberg moet de dader zien te vinden, maar dat is niet zo makkelijk.
Al snel wordt er een tweede lijk gevonden. De dader is duidelijk dezelfde.
Jeanette schakelt de hulp van psychotherapeut Sofia Zetterlund in. Sofia wordt erg in beslag genomen door één van haar cliënten, Victoria Bergman. Deze is in het verleden seksueel misbruikt en mishandeld door haar vader.  Hierdoor is ze erg verknipt geraakt.
Er wordt een derde lichaam gevonden. Net als bij de vorige twee zijn de genitaliën verwijderd en zijn er verdovingsmiddelen toegediend.  Er valt een vierde slachtoffer. Dit keer gaat het om een patiënt van Sofia, een kindsoldaat uit Sierra Leone.
Aan het eind van het boek is de moordenaar nog steeds niet gepakt en blijkt Victoria van de aardboden verdwenen te zijn. Als lezer weet je wel wie de moorden heeft gepleegd.  De dader blijkt een meedogenloos type te zijn. Niemand wordt ontzien en het boek eindigt angstaanjagend.

Het verhaal boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Het is vanuit verschillende perspectieven geschreven en dat maakt het extra interessant.
Er is, naast de harde scènes, veel aandacht voor de privélevens van Sofia en Jeanette. Ze hebben allebei een moeizame relatie en zoeken op een gegeven moment hun heil maar bij elkaar.
Op een gegeven moment weet je als lezer wie de dader is en voel je de dreiging toenemen.
Er is niet echt sprake van een ontknoping. Maar dat komt waarschijnlijk doordat dit boek het eerste deel van een trilogie is.

Jerker Erikssson is schrijver en producer. Håkan Axlander Sundquist is schrijver, kunstenaar en muzikant. Het kraaienmeisje is hun debuutroman. Het tweede deel is al in het Zweeds verschenen.
De schrijvers zijn een paar en wonen in Stockholm.