Banner nienke
Terug naar start
Doug Magee - Omringd door duisternis (2012) ***
op zoek naar waarheid

Risa woont in een Amerikaans dorp en is getrouwd met Alan. Ze is eerder getrouwd geweest met Sean. Ze hebben samen een zoon, Kevin. Sean is elf jaar geleden verdwenen en doodverklaard. Hij had een drankprobleem en heeft last van geheugenverlies. In diezelfde tijd is Risa’s beste vriendin Carol vermoord. Hiervoor is iemand opgepakt.
Op een dag verschijnt Sean weer in het dorp. Hij heeft jaren in New York gezworven en komt nu terug omdat hij denkt dat hij degene was die Carol vermoordde. Hij neemt contact op met een journalist die zijn vermoeden bevestigt.
Ook ontmoet hij Risa en haar man. Hij wil zichzelf aangeven, maar wordt niet geloofd door de officier van justitie.
Een aantal inwoners is niet zo blij met de komst van Sean. Ook Alan niet, hij wil een plaats in het Huis van Afgevaardigden veroveren en heeft geen zin in gedoe.
Op een gegeven moment wordt een vrouw bijna vermoord. Seans petje wordt in haar buurt gevonden, dus hij wordt verdacht. Risa adviseert Sean te vluchten.
Ze vermoedt dat Alan informatie over wat er destijds is gebeurd achterhoudt. Stukje bij beetje komen bij Sean de herinneringen terug. Risa is op onderzoek uit en ook zij komt er uiteindelijk achter wie Carol heeft vermoord. Dan loopt ze zelf ook gevaar.

Het boek pakt je vanaf het begin. Je weet al snel dat de verkeerde dader is gepakt en vraagt je af wat voor spel hier wordt gespeeld. Het eind is verrassend. Soms is het naar mijn smaak wat te sentimenteel en hier en daar een tikje onwaarschijnlijk of te toevallig.
Alan, die alleen maar aan zijn eigen carrière denkt, wordt prachtig neergezet en we leren Risa kennen als een vastbesloten type dat koste wat het kost achter de waarheid wil komen.

Doug Magee is schrijver, fotograaf, filmproducent en regisseur. Hij woont in New York in de wijk Harlem.
Zijn debuut Neem nooit afscheid werd goed ontvangen.