Banner nienke
Terug naar start
[game] – Anders de la Motte (2012)****
debuut smaakt naar meer


Henrik (”HP”) Petterson, kleincrimineel, vindt in de trein naar Stockholm een smartphone met de vraag “Wanna play a game Henrik Petterson?” Hij antwoordt met “yes” en kan vervolgens kiezen voor makkelijke of moeilijke opdrachten. Henrik houdt van uitdagingen en kiest voor het laatste. Hij moet bijvoorbeeld de wielbouten van de ferrari van een advocaat losschroeven en een (ongevaarlijke) granaat in de koninklijke stoet werpen.
Tijdens het spel wordt Henrik behoorlijk op de proef gesteld. Zo moet hij een steen gooien door de ruit van de auto waar zijn zus, inspecteur en persoonsbeveiliger Rebecca Normén, in zit. De auto slaat over de kop en de collega van Rebecca raakt ernstig gewond. HP wordt opgepakt, hij vraagt Rebecca om raad en vertelt alles over het spel, terwijl absolute geheimhouding een voorwaarde was. De aanhouding blijkt een test te zijn geweest en HP wordt uit het spel gegooid.

HP gaat op onderzoek uit want hij wil weten wie er achter het spel zitten. Ook overweegt hij om terug te keren in het spel. Dit alles is uiteraard niet zonder gevaar voor hem en de mensen die hij om hulp vraagt en waarmee hij omgaat.
Uiteindelijk verovert hij een plek terug in het spel. Maar dan krijgt hij een opdracht die inhoudt dat hij ervoor moet zorgen dat de minister van buitenlandse zaken omkomt.
Gaat hij weer voor de kick of laat hij dit keer zijn geweten spreken?

Het boek is, zoals het onderwerp en de titel al doen vermoeden, flitsend geschreven. Het is een interessant gegeven en het actuele onderwerp stemt tot nadenken. Soms word je als lezer compleet op het verkeerde been gezet. Je wordt gedwongen je kop er goed bij te houden. De gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op. Er zitten verrassende wendingen en onthullingen in die het tot het eind toe spannend maken.

Anders de la Motte werkte acht jaar als politieagent in Stockholm. Vervolgens werd hij IT-veiligheidsfunctionaris. Tegenwoordig is hij security manager bij Dell en woont hij met zijn gezin in Malmö.
Met [game] won hij de prijs voor het beste Zweedse misdaadromandebuut van 2012.
De filmrechten zijn al verkocht.
“Buzz” en Bubble” ook met HP in de hoofdrolzijn nog niet in het Nederlands vertaald.