Banner nienke
Terug naar start
De vuurdoop – Alexander Söderberg (2012)***
Deel 1 van een trilogie

Op de luchthaven van Stockholm wordt een drugssmokkelaar opgepakt. Deze geeft onder dwang de naam van zijn opdrachtgever: Hector Guzman.
De jacht op hem wordt geopend. Maar de politie is niet de enige die naar hem op zoek is. Ook een Duitse concurrent maakt jacht op hem. En die jacht is wederzijds. Hector belandt in het ziekenhuis en raakt daar bevriend met verpleegkundige Sophie Brinkmann.
Dit blijft niet onopgemerkt en politiemensen volgen haar en roepen haar hulp in om informatie over Hector te krijgen. Behalve met cocaïne houdt Hector zich ook met chantage bezig.
Een vroegere vriend van Sophie, Jens, is ook betrokken bij de zaken van Hector. Sophie vraagt Jens om hulp.
Sophie belandt in de bendeoorlog en ook Jens ontkomt daar niet aan. Het leven van Jens,  Sophie en haar zoon loopt gevaar.
Een politieman wil haar helpen, maar ook dat is niet veilig.
Sophie leert dat ze alleen nog kan overleven door haar intuïtie te volgen en op zichzelf te vertrouwen.

Het boek opent met een spectaculaire proloog. Het is filmisch geschreven en boeit van begin tot eind. De grote hoeveelheid personages maakt dat het verhaal af en toe wat ingewikkeld en misschien wel langdradig is.
De keiharde wereld van wapens en drugs wordt zeer realistisch neergezet. Daardoor zijn sommige passages nogal hard.
Het beeld dat van de politie wordt geschetst is niet bepaald positief en (naar ik hoop) nogal ongeloofwaardig. Zij gaat moord en geweld niet uit de weg en niemand binnen het korps is te vertrouwen.
Alles draait om geld en dat is een trieste conclusie.
De vraag van een hoge baas bij de politie of er niet ongebruikelijk veel vraagtekens in deze zaak zijn, deel ik wel een beetje. Hopelijk brengt deel 2 uitkomst.

Alexander Söderberg schreef al vele scripts voor televisiefilms en – series en maakte televisiebewerkingen van de boeken van de Camilla Läckberg en Åke Edwardson. De Vuurdoop is het eerste deel uit een trilogie rondom hoofdpersonage Sophie Brinkmann.