afbeelding
Michael Connelly - De Lincoln Advocaat (2005) *****
Een meester in het timen van gebeurtenissen

Voordat ik de nieuwste titel van Connelly,  Het laatste oordeel, ter hand neem, moest ik toch echt eerst de andere titel over advocaat Mickey Haller lezen. De Lincoln Advocaat is het boek waarmee de meester-schrijver van de crime destijds een ander pad insloeg, namelijk het gaan schrijven van een rechtbankthriller  Meestal niet zo mijn ding, die rechtbankthrillers. Maar ach, als Connelly het schrijft, dan kan het wellicht wel goed zijn. Nou, dat is het dan ook!

Mickey Haller is een advocaat, type persoon dat sterk aan Connelly’s andere hoofpersoon Harry Bosch doet denken. Niet vies van wat vuile spelletjes en contacten met de onderwereld, maar uiteindelijk het hart op de goede plaats. In De Lincoln Advocaat wordt Haller ingehuurd door Louis Roulet, die wordt beschuldigd van poging tot moord en verkrachting. Haller gaat fanatiek de verdediging voeren, niet in de minste plaats omdat dit een rijke cliënt is die hem veel geld opbrengt. Maar dan ontdekt Haller dat Roulet een spel met hem speelt niet de braverik is die hij lijkt te zijn. Haller moet diverse rechtelijke trucs uithalen tijdens het strafproces om Roulet voor te blijven en zijn eigen hachje te redden. Haller kan echter niet voorkomen dat hij persoonlijk wordt getroffen.

De Lincoln advocaat is zo’n zeldzaam ‘achtbaanboek’. Eenmaal begonnen zit je direct midden in de denk- en leefwereld van Mickey Haller en is het moeilijk te stoppen met lezen. De wendingen zijn sterk en de rechterlijke trukendoos die wordt opengetrokken is ingenieus bedacht en toegankelijk opgeschreven. Connelly is een meester in het timen van gebeurtenissen in zijn boeken. Net als je even denkt achterover te leunen, gebeurt er weer iets waardoor de spanning direct wordt opgevoerd. De Lincoln advocaat zit goed en gedegen in elkaar en een boek over Haller doet zeker niet onder voor de boeken over Harry Bosch. Wat ben ik dan benieuwd naar Het laatste oordeel. Mickey Haller meets Harry Bosch. Ik verheug me nu al.

Het laatste oordeel - Michael Connelly (2008) ****

Connelly is een topper

Mickey Haller is terug. De advocaat die als hoofdpersoon fungeerde in de megathriller De Lincoln advocaat (volgens de Volkskrant “nu al een klassieker”) stapt weer in zijn Lincoln en gaat aan de slag in Het laatste oordeel. Het is de meest recente titel van Michael Connelly. En Connelly maakt er een groot verhaal van. Hij laat Haller in contact komen met rechercheur Harry Bosch, de ongeëvenaarde hoofdpersoon uit andere boeken van Connelly’s hand.

Mickey Haller erft het cliëntenbestand van een collega Jerry Vincent, nadat deze vermoord is aangetroffen. Hij wordt hiermee plotseling advocaat bij een grote moordzaak. Een beroemde filmproducent wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar en Mickey kan de verdediging op zich nemen. Maar waarom is Vincent vermoord? Heeft dit iets te maken met de zaak van de filmproducent? Rechercheur Harry Bosch onderzoekt de moord op advocaat Vincent en zoekt contact met Haller. En al snel blijkt dat Mickey Haller een pion wordt in een samenzwering die zijn weerga niet kent.

Net als in De Lincoln advocaat leven we zeer intens mee met de belevenissen van Mickey Haller. Connelly verstaat de kunst het verhaal direct in je hoofd te planten en het laat je niet meer los tot de laatste letter. Dit is buitengewoon knap gedaan. Ik ken weinig auteurs die zo vaardig zijn in dit kunstje. Het is tevens moeilijk te duiden hoe Connelly dit doet. Hij schrijft to-the-point, is goed in het aanbrengen van verrassingen. Maar waarom lopen zijn boeken altijd als een trein? Laten we het maar als gegeven zien, Connelly is een topper.

Toch net niet helemaal vijf sterren dit keer. Alhoewel het idee van de ontmoeting tussen twee bekende hoofdpersonen spannend is, vind ik het niet altijd even goed uit de verf komen. Mickey Haller en Harry Bosch zitten elkaar soms in de weg. Dat is voor een lezer die onbekend is met de Harry Bosch-boeken overigens vast niet storend. En dan afloop van het verhaal, tja…. Een lezer wil eigenlijk helemaal geen einde aan dit soort boeken. Maar Connelly laat in rap tempo net iets teveel gekke dingen gebeuren tijdens de finale om het verhaal rond te krijgen. Desalniettemin is het een geweldig boek. Ik ben definitief fan van Connelly.