Naam Mariagatan- bron: ZDF
start | boeken | verfilmingen | leven | Ystad | nieuws | Wallander-abc | links

Ystad bestaat écht. Vanuit deze havenstad lost inspecteur Wallander moorden op. En omdat de Wallanderboeken in 29 talen vertaald zijn willen steeds meer mensen zien hoe en waar Wallander leeft en werkt. Ystad is een idyllische kleine stad, maar in het licht van de Wallander boeken wordt het een soort metropool van het kwaad. Wallander sombert er over het feit dat de wereld steeds harder wordt. Hij is geen held, zo kan hij de verleiding van 'Konditorei Fridolfs' niet weerstaan. Hij neemt zich steeds voor zijn leven te beteren, maar dat lukt niet. Hij heeft wel een duidelijke moraal: de kleine stad beschermen tegen het kwaad uit de grote wereld. Bijna alle dorpen/stadjes die in de Wallander boeken voorkomen bestaan echt. Te beginnen bij Ystad. Bij de VVV kun je een Wallander-plattegrond kopen op basis waarvan je een route kunt uitstippelen met de meest belangrijke straten uit de Wallander reeks. Tijdens de zomermaanden op dinsdag en donderdag kun je met de vrijwillige brandweer een rondrit maken. De toelichting is in het Engels en het Duits. Elk jaar nemen honderden bezoekers hieraan deel.
Het belangrijkste adres in Ystad is de Mariagatan, waar Wallander woont. Maar deze straat schijnt zo onbeduidend te zijn dat men voor de verfilmingen de Västra Vallgatan uitgekozen heeft. Foffo's pizzeria bestaat, evenals Fridolfs Konditori, de bloemenwinkel, de boekhandel op 'Tortorget'. De route gaat ook langs het in 1829 gebouwde Hotel Continental. Hier gaat Wallander wel eens eten. Bij Per Olof Nilsson die een galerie heeft kun je zelfs een 'Auerhahn' kopen zoals de vader van Wallander in Löderup hem maakte toen hij nog leefde.
Fantasie en werkelijkheid zijn moeilijk te scheiden in Ystad. Een deel van de gang van zaken op het politiebureau is gelijk aan die binnen de romans. Een vrouw is chef van het politiebureau, er wordt veel koffie gedronken en geklaagd over bureaucratie. Jaarlijks wordt er 1 moord gepleegd, aldus een plaatselijke politieinspecteur. Een jaar geleden zijn er in de open haard van een vakantiehuis beenderen gevonden. Deze moord is nog niet opgelost. En als toeristen vragen naar Kurt Wallander, komen ze terecht bij inspecteur Kurt Wald. Is Wald Wallander? Hij is ook gescheiden en heeft een dochter die Linda heet, bovendien houdt hij van opera. Hij heeft een keer een overval op een boerenechtpaar moeten oplossen (gelijkenis met 'Moordenaar zonder gezicht'). Iedereen verdacht de asielzoekers. Uiteindelijk bleek de dader een zigeuner uit Malmö te zijn. Wald vindt de naamsgelijkenis wel amusant: 'Mijn collega's zeggen dat àls er hier een Wallander bestaat, dan ben ik dat, aldus Wald'.

Hotel Continental

Hotel Continental

Ystad en omgeving
Een kaart van de omgeving van Ystad (Bron VVV Ystad)


Mariagatan - bron: http://www.wallander.ch

 

Wallanders lanschap
Boek over Wallanders landschap. Niet verschenen in Nederlandse vertaling.


Foffo's pizzeria

cultuurprijs voor Mankell
Mankell neemt in Ystad een cultuurprijs in ontvangst

straatje


Straatje in Ystad

Theater
Theater

Voor een uitgebreide fotoreportage zie: Wallander web
Site van Ystad VVV Ystad
Wallander plattegrond van Ystad (PDF bestand) Wallander plattegrond
Plattegrond van Skane (PDF bestand) Plattegrond Skane
Radio Bremen doet verslag van Ystad (Duits) Radio Bremen
Site van Hotel Continental Adres contitnental
Site van Ystads Allehanda (krant) Ystads Allehanda
Informatie over Skåne VVV Skåne