terug naar boeken
start | boeken | auteur | interview Rijk van de bok | links

Het rijk van de bok (2007)

Begin december 2001 kreeg Ron Verbeek, een zevenendertigjarige vrijgezel, een telefoontje van een relatiebemiddelingsbureau. Een onbekende vrouw wilde met Ron dineren in een sjiek restaurant. Ron hoopte dat het Sandra Frowijn zou zijn, een aantrekkelijke kraamverpleegster met wie hij via een kaartje contact had gezocht. Hij leende een pak van een vriend en stond aan het begin van de volgende avond voor zijn flat te wachten op de limousine die hem naar zijn blind date zou brengen. Daarna verdween hij en ondanks een intensieve speurtocht bleef hij spoorloos.
Acht weken na Rons verdwijning arresteerde de politie Sandra’s vriend, de zevenenvijftigjarige wijnhandelaar Henk H.. In zijn auto vond de technische recherche een bloedspatje dat na DNA-onderzoek van Ron bleek te zijn. Ondanks brute verhoormethoden hield H. vol dat hij niets met de verdwijning van Ron te maken had, maar zijn ijzersterke alibi ging verloren en zijn verklaring voor het bloedspatje vond justitie volstrekt ongeloofwaardig.
Bijna vier maanden na zijn verdwijning werd Ron in een graf in een polderbos gevonden. De lijkschouwing wees uit dat er geen geweld is gebruikt. Toch oordeelde de rechtbank dat Henk H. zijn slachtoffer levend had begraven en veroordeelde hem tot twintig jaar cel. H. houdt vol dat hij onschuldig is en er zijn onmiskenbare aanwijzingen dat hij gelijk heeft.

Het rijk van de bok - Jacob Vis' eigen site.

Omroep Gelderland - Zaak Overzier

De Stentor.