Twitter Facebook Gastenboek

Dag Buthler & Dan Ohrlund

Een interview met deze Zweedse schrijvers door Nienke van IJsselmuiden. En... een verloting

Blij dat we nog leven!

Een interview met de auteurs van moord.net door Nienke van IJsselmuiden


Kennismaking

Hoe kennen de heren elkaar? De schrijvers hebben elkaar toevallig via een netwerk op internet leren kennen.
Dan Ohrlund had een goed idee voor het verhaal van moord.net en belde Dag Buthler. Die dacht eerst dat hij met een gestoord iemand te maken had, maar uiteindelijk luisterde hij toch naar Dan. Hij vond het plan voor het boek geweldig en zo startte de samenwerking tussen twee schrijvers die elkaar niet kenden. De twee mannen, die totaal verschillend zijn, belden uren met elkaar en schreven zo het verhaal. Twee jaar later is moord.net een groot succes in Zweden en daarbuiten.

De schrijvers vinden het belangrijk dat wij weten dat ze eigenlijk allebei al dood had moeten zijn. Dan heeft een heel ernstig ongeluk gehad en Dag overleefde een bomaanslag van de IRA en een ernstige bloeding. Het heeft hen uiteraard gevormd.

Favorieten
Wat lezen de schrijvers zelf? De favoriete boeken van Dag zijn Shibumi van Trevanian,  De wereld volgens Garp van John Irving en Memory of running van Ron McLarty. Zijn favoriete schrijvers zijn Charles Bukowski, John Irving en Ron MCLarty.
In moord.net komen veel landen voor. Dags favoriete landen zijn de V.S., Brazilië en Griekenland.
In het genre spanning is Shutter Island van Dennis Lehane Dans favoriete boek. Daarnaast is hij een groot bewonderaar van alle verhalen van Tolkien. Zijn favoriete schrijvers zijn Dag, Dennis Lehane en Stephen King.
Dan noemt na enige aarzeling (hij vindt zo veel landen leuk) Denemarken en de V.S. Hij wil Nederland ook een kans geven.
Als we vragen naar hun favoriete gedeelte of favoriete persoon uit moord.net, komen de schrijvers daar niet zo goed uit. Uiteindelijk noemt Dag het gedeelte waarin de Amerikaanse soldaat van de veerboot weet te ontsnappen. Van de slechteriken vindt hij Borya leuk. Verder denkt hij dat iedereen van Alice houdt, dus hij ook en hij waardeert Hector Venderaz.
Dans meeste geliefde personage is Henning Blixt (perfect van buiten en verscheurd van binnen).

Nederland
In moord.net is komen we een politievrouw uit Amsterdam tegen. Wat weten de schrijvers van Nederland en wat vinden ze er leuk aan? Dag is verschillende keren in Nederland geweest, zowel voor zijn werk als op vakantie. Hij houdt ervan om in de smalle straatjes langs de kanalen in Amsterdam te lopen. Hij waardeert de vrolijkheid en de gastvrijheid van de Nederlanders en vindt dat onze cafés de beste sandwiches ter wereld hebben! Ook vindt hij het geweldig dat iedereen Engels spreekt.
Dan heeft nog niet het genoegen gehad om naar Nederland te gaan, maar zijn indruk is dat de Nederlanders continentale Denen zijn. Hij vindt ons een complex en liberaal land met de tulpen, de klompen en de vinger in de dijk…..

Samenwerking
De heren vonden het spannend om samen te werken. Toen ze elkaar uiteindelijk voor de eerste keer ontmoetten had Dag al 150 bladzijden geschreven!
Normaal gesproken heeft Dan een idee dat hij dan in de herfst samen met Dag al reizend en signerend uitwerkt. Gedurende die periode doen ze ook onderzoek en werken ze de hoofdpersonen uit.
In januari komen ze dan bij elkaar om het verhaal verder uit te werken. Dag gaat daarna verder met schrijven en Dan vervolgt zijn onderzoek, waarvan hij Dan op de hoogte houdt, zodat deze door kan gaan met schrijven.
Als het script een paar maanden later klaar is, gaan ze naar Dans keuken om te schrappen en om feiten te veranderen of toe te voegen. Hier gaan ze mee door tot ze beiden helemaal tevreden zijn.
Dan zegt dat hij niet kan en wil schrijven, dus hij vindt deze manier van werken fantastisch. Hij houdt ervan om verhalen te vertellen en Dan geeft hem die kans. “Een goed verhaal heeft een goede verteller nodig” is zijn motto.

Vervolg
Na moord.net zijn er vier nieuwe boeken verschenen. Een vijfde boek verschijnt in 2011.
Deze boeken zijn nog niet vertaald. De Engelse titels zijn: An almost ordinary man, The neighbour, Forgive my anger en The sign of Ares.Custodes Orbis  moet nog verschijnen.
In vier van deze boeken zal de hoofdpersoon uit moord.net, politieman Jacob Colt, terugkeren. Ze hebben ook plannen met de Nederlandse politievrouw uit moord.net, Angela van der Wijk.

Verfilmingen
De filmrechten van moord.net zijn verkocht aan een filmmaatschappij die voor Warner Bros werkt. Hun tweede boek zal verfilmd worden door Svensk Filmindustri. De mannen zijn met andere filmmaatschappijen in onderhandeling over hun andere scripts.

Tot slot
Moord.net was meteen een succes in Zweden. Snel na verschijning kwam het ook uit in Noorwegen, Denemarken, IJsland. Duitsland, Spanje en Brazilië. De auters vinden het prachtig dat het boek nu ook in Nederland is uitgebracht. Ze hopen dat het hier goed verkoopt zodat ze de kans krijgen om een keer naar Nederland te komen om hun lezers te ontmoeten en te genieten.

 
Dag Buthler & Dan Ohrlund
 
 
 

Stel dat er zoiets zou zijn als Marktplaats... voor moord?

 
 
 
Links: Moordnet - recensie


 
 
 

In samenwerking met uitgeverij De Fontein verloten we 5 exemplaren van Moord.net.

Inmiddels is de inzendtermijn verstreken en zijn de winnaars bekend:

G. Mulder - Breda
G. Buiting - Ulft
C. de Ridder - Heukelum
I. Kops - Den Haag
J. Bleeker - Amsterdam