Peter Robinson - Overmacht (2009) ***
Niet de beste Robinson....

Dit is alweer het vijftiende boek van de hand van Peter Robinson dat in Nederlandse vertaling is verschenen.
Twee mannen zijn dood en zij hadden een relatie met elkaar. Een van de slachtoffers blijkt gewerkt te hebben voor de Britse geheime dienst, de andere werkte voor het plaatselijke theater.
De geheime dienst is niet blij met het onderzoek van Alan Banks en laat dat op allerlei manieren merken. Ook de vader van de nieuwe vriendin van Banks - Sophia- heeft connecties met de geheime dienst wat de zaak alleen maar compliceert.

Jaloezie - een belangrijk thema in dit boek - steekt dan ook regelmatig bij de personages de kop op. Dat Othello wordt genoemd is dan ook niet vreemd wanneer je de inhoud van deze tragedie kent.

Allen Banks houdt van muziek. Deze keer is zijn muziekkeuze opvallend.  
Veel vrouwelijke artiesten komen voor het voetlicht. Van Billy Holiday to Sarabeth Tucek, een jonge Amerikaanse zangeres. Annie Cabott is daarnaast nog steeds gecharmeerd van Steely Dan.
Het verschil in leeftijd tussen Banks en Sophia is ook te merken aan hun muziekkeuze.
Robinson weet op een plezierige manier te beschrijven wat het betekent voor Banks om een relatie te hebben met een jonge vrouw.

Banks verplaatst zich naar Londen waar een terroristische aanslag plaatsvindt. Hij is getuige en ziet om zich heen wat de aanslag teweeg heeft gebracht.
Voor de lezer komt deze aanslag letterlijk als donderslag bij heldere hemel en hij staat in schril contrast met de beschrijving van het altijd zo lieflijke Eastvale en omgeving.

Uiteindelijk wordt de moord opgelost; de ontknoping is verrassend. De relatie met Sophia is bekoeld.
Ik heb betere boeken van Robinson gelezen. Peter Robinson schrijft goed en dus is dit uiteraard geen slecht boek. Goed voor 3 sterren.