Kisling & Verhuyck - Zwarte kant ( 2012) ***

onderhoudend

Het schrijversduo Corine Kisling en Paul Verhuyck heeft al drie titels op haar naam staan, waarvan De duim van Alva al vier sterren kreeg in VN’s thrillergids.
Beide schrijvers hebben ook los van elkaar gepubliceerd.
Zwarte kant, hun vierde boek als duo, wordt op de cover ‘roman’ genoemd en op de achterflap ‘een onconventionele kasteelroman’. Het is ook nog een thriller met de bij thrillers horende vraag wie-heeft-het-gedaan.

Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Dordogne. Daar staan twee kastelen, waarvan één, het elegante Cudessac, toebehoort aan de multimiljonair Durand, en het ander, het danig vervallen Rameuillac, aan de verarmde baron Malinobre.
Nora Blanker, werkzaam bij een prestigieus Amsterdams antiquariaat, brengt haar vakantie hier door. Tegelijkertijd maakt ze van de gelegenheid gebruik om enkele lezingen bij te wonen van het congres dat op Cudessac wordt gehouden.  Dat congres heeft als onderwerp smaadschriften en prenten uit de 18e eeuw. Dat sommige van die prenten een uiterst erotisch karakter hebben, maakt het congres nogal pikant. ‘Porno en roddel als politiek wapen.’ Het onderwerp had een bonte verzameling specialisten uit de heel wereld bijeengebracht.

Nog voor het congres is begonnen, wordt één van de inleiders dood gevonden in Cudessac. Volgens de inspecteur van politie is er sprake van moord.
In hoeverre speelt de jarenlange vete tussen Durand en Malinobre een rol? En wat doet de luie verwende zoon van Durand?
Al vrij snel wordt duidelijk wat er is gebeurd en hoe de dode man om het leven is gekomen. Maar waarom?
Dat is de vraag.
En wat betekent ‘zwarte kant’?

In korte hoofdstukjes houden Kisling en Verhuyck de vaart er goed in.

Hun stijl van schrijven is luchtig. Het verhaal leest dan ook makkelijk weg. Dat is hun kracht, maar ook een beetje hun zwakte. Er blijft weinig ‘hangen’ als je het uit hebt. Niettemin een leuk en onderhoudend verhaal