<<<<
Kinderspel - Marianne en Theo Hoogstraaten (2012 ****
Verontrustend actueel

Vorig jaar zomer richtte Anders Breivick in Noorwegen een bloedbad aan, 77 mensen werden gedood. Breivick schreef voorafgaand aan de aanslag een manifest, waaruit extreemrechtse, staatsnationalistische, anti-islamitische en anti-feministische opvattingen bleken. Een enge en zeer gevaarlijke man, zo hebben we vanaf een afstandje kunnen zien, vanuit ons “veilige” Nederland.

Dat zo’n ver-van-je-bed-show opeens erg dichtbij zou kunnen komen, laten Marianne en Theo Hoogstraaten merken met hun laatste thriller Kinderspel. Geïnspireerd door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Noorwegen, vertellen ze een verhaal wat zomaar op een dag in Nederland zou kunnen gebeuren.

Sylvia is een hardwerkende tandarts met een vijfjarige dochter. Ze ontmoet Reinier, die op een dag als patiënt bij haar in de stoel ligt vanwege kiespijn. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en zien elkaar daarna geregeld. Sylvia heeft het gevoel dat ze haar leven na de echtscheiding nu weer echt op de rit begint te krijgen, tot er dingen gebeuren die ze nooit had kunnen voorzien.
Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat zowel Sylvia’s leven, als de hele multiculturele samenleving van Nederland gevaar loopt. Een terrorist, die een fan van Breivick is, gebruikt alles wat hem maar tot zijn doel kan helpen. Sylvia speelt daarin een cruciale rol.

Verontrustend actueel, schrijnend emotioneel en na een wat rustig begin is er over de helft van het boek geen houden meer aan. Duo Hoogstraaten biedt een vlotte schrijfstijl, een paar wendingen die te verwachten waren, maar ook wat verrassingen en een geloofwaardig spannend verhaal. Met een zucht van opluchting dat dit “maar een boek” is, bekruipt me bij het omslaan van de laatste bladzijde toch ergens een gevoel dat dit zomaar zou kunnen gebeuren in ons  “veilige” Nederland.