<<<<
De primeur - Ellen den Hollander (2012) **
Informatieve roman

Als verslaggever Timo dood gevonden wordt op het dak onder de balustrade van zijn appartement, is iedereen op de redactie verbijsterd. Al snel wordt duidelijk dat het niet om zelfmoord gaat, maar de politie heeft verder weinig aanknopingspunten. Evelien Bos, een gedreven journalist bij dezelfde krant waar Timo werkte, gaat zelf op onderzoek uit.

Terwijl Evelien alles uit de kast trekt om erachter te komen wat er nu precies met Timo gebeurd is, volgen we ook het verhaal van Dumitro, een homoseksuele Roemeen die in het vrije Amsterdam eindelijk zichzelf kan zijn. Naast zijn betaalde baan als schilder, doet hij er wat minder legale zaakjes naast om zijn moeder en zus in Roemenië een luxe leven te kunnen bieden.

Al snel wordt duidelijk dat Ellen den Hollander haar research prima voor elkaar heeft. Op geloofwaardige en goed gedocumenteerde manier wordt gaande het verhaal uitgelegd hoe de wereld van het skimmen van pin- en betaalautomaten in elkaar zit. Een actueel onderwerp, zeker gezien het feit dat amper een week na het verschijnen van dit boek een grote Roemeense skimmersbende opgepakt werd in Nederland. Daarnaast zijn ook homohaat, beursfraude en de cultuurverschillen tussen Nederland en Roemenië in het verhaal verweven.

Aan het eind worden alle verhaallijnen bij elkaar gebracht, maar helaas is de ontknoping weinig verrassend. Er zit zeker een goed verhaal in dit boek, maar er drukt een te zware journalistieke stempel op. Het is prettig geschreven, informatief, maar te weinig emotioneel betrokken bij de hoofdpersonages. Hierdoor wordt het nergens écht spannend en is het boek meer een verslaglegging dan een meeslepende thriller.