Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

The Spiral

The Spiral **1/2

Recensie: Guido Huisintveldt

Europese serie; 5x50 min.
Officiële verschijningsdatum dvd: 16 okt 2012
Distributeur: Lumière

Synopsis:
Arturo (Johan Leysen) is de mysterieuze leider van de kunstenaarsgemeenschap The Warehouse. Hij is berucht om zijn gewaagde acties tegen de gevestigde orde. Zijn laatste plan is om samen met zes jonge kunstenaars zes kunstwerken uit zes Europese musea te stelen en deze via een ingenieus 'postplan' over de wereld te sturen. De kunstroven verlopen bijna perfect, maar dan gaat er iets gruwelijks mis. De kunstenaars moeten vervolgens niet alleen het plan, maar ook zichzelf van de ondergang zien te redden, met o.a. de Europol op hun hielen.

Oordeel:
Een stuk of zeven producerende omroepen uit diverse Noord-Europese landen. Acteurs en actrices uit Nederland, België, Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Het moet al met al een logistieke nachtmerrie geweest zijn.
Hoewel Scandinavische producenten met grote regelmaat bewijzen dat samenwerking tot mooie resultaten kan leiden, lijkt hier iets teveel hooi op de vork te zijn genomen.

Het grootste deel van de tijd wordt er in de serie Engels gesproken, maar vaak op een Schwarzenegger-achtige manier. Niet alle acteurs komen daardoor goed uit de verf. Een uitzondering hierop is Lien van de Kelder, een Vlaamse actrice die prettig op het netvlies ligt. Als ze iets vaker in beeld zou zijn geweest – desnoods met een strak Sarah Lund truitje – dan was dit de serie beslist ten goede gekomen.

De personages zijn vrijwel niet uitgediept, het is vaak gissen waarom ze doen wat ze doen, wat hun drijfveren zijn. Maar wellicht is dat iets te veel gevraagd om in slechts vijf afleveringen uit de doeken te doen.

Het scenario is niet altijd even samenhangend en bij vlagen een tikje ongeloofwaardig. Medio september werd de reeks op tv uitgezonden, waarbij de kijkcijfers per aflevering een dalende trend vertoonden. Wat begrijpelijk maar ook jammer is, omdat de kwaliteit van de serie zich juist positief ontwikkelt naarmate de serie vordert. Het online game dat bij de reeks hoorde zal voor een select publiek tot een extra dimensie hebben geleid.

THE SPIRAL is een aardige serie, met redelijke acteerprestaties, met een vlak scenario, met een paar spannende momenten naarmate de reeks vordert, maar vooral met Lien van de Kelder.

Guido Huisintveld