Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

PLAY. Guido Huisintveld schreef:

Een comfortabele, fascinerende en actuele film ****

Play **** (dvd)

Bij Lumière is PLAY verschenen. Dat er in Zweden goede misdaadseries gemaakt worden, dat weten we. Maar er is meer. In het arthousecircuit werd in 2011 bijvoorbeeld “PLAY” uitgebracht, onder regie van Ruben Östlund. Een controversiële film die met succes langs diverse festivals ging, de nodige prijzen won en nu op dvd verkrijgbaar is.

Een groepje jongeren uit de sociale onderklasse loopt wat te treiteren en richt de pesterijen op iets meer welgestelde jongeren. Dit gaat zonder lichamelijk geweld, maar vooral met verbale en intimiderende psychologische spelletjes. Het stelen van de mobieltjes is haast een bijzaak.

De cameravoering is extreem statisch, waardoor de kijker de aandacht volledig richt op het spel van de jonge acteurs. Zij spelen zo overtuigend dat de film hierdoor het realistische karakter van een documentaire krijgt.

Alle hoofdrollen worden vertolkt door jonge tieners, levensecht geacteerd en met veel diepgang vormgegeven. In tegenstelling tot de volwassenen die apathisch door het beeld lopen; geheel opzettelijk zo bedoeld. De regisseur daagt de kijker uit zich af te vragen hoe zij zouden reageren. Hij dwingt een stellingname af die gedurende de film flink aan ’t wankelen wordt gebracht.

De multiculturele samenleving is een feit. Het is tamelijk stompzinnig om uitspraken te doen “dat deze mislukt is” of “dat je er tegen bent”. Het is een gegeven. Helaas is het nog wel zo dat er aanzienlijke klassenverschillen zijn en dat deze vaak negatief uitpakken voor degenen met een allochtone achtergrond. Het feit dat in de film blanke tieners bestolen worden door zwarte jongeren moet dus niet racistisch opgevat worden, maar eerder als een objectieve waarneming van groepsgedrag.

“PLAY” is een oncomfortabele, fascinerende en actuele film die leidt tot contemplatie en zelfreflectie.