Twitter Facebook Gastenboek

Annika Bengtzon

De boeken van Liza Marklund zijn verfilmd. Een recensie van deze dvd

Liza Marklunds - Annika Bengtzon (2012) ****

Door: Nienke van IJsselmuiden

Nog beter dan de boeken

Bij Lumière is een dvd box met boekverfilmingen van Liza Marklund met in de hoofdrol Annika Bengtzon verschenen. Een aantal ervan werd tijdens het EK voetbal door de KRO op Nederland 2 uitgezonden.
In de dvd box zitten Het testament van Nobel, Prime time, Studio zes, De rode wolf, Levenslang en Een plek onder de zon.  De volgorde van de dvd box is anders dan de volgorde van de verschijning van de boeken.

In het testament van Nobel (****)  wordt tijdens het Nobelprijsgala de controversiële winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde neergeschoten. De film is anders dan het boek, maar daarom niet minder spannend. Er wordt erg goed geacteerd.

Prime Time (**) gaat over een tv-presentatrice die wordt vermoord.
Net als in Het testament van Nobel wordt de dader gezocht in de kring van mensen die op dat moment op de locatie aanwezig waren. Annika zoekt deze personen op en komt via filmopnames achter de identiteit van de dader. Dan schakelt ze de politie in.
Ik vond deze aflevering een beetje saai.

Studio Sex (*****) gaat over een vrouw die gewurgd en verkracht in een park wordt gevonden. Ze was stripper in een pornoclub. Al gauw gaat het gerucht dat er die avond een minister in de club aanwezig was. Haar vriend, die haar mishandelde, wordt verdacht van de moord, maar hij heeft een alibi.
Annika voelt zich erg betrokken bij de zaak. Ook zij werd ooit mishandeld door haar vriend, met alle gevolgen van dien. Deze aflevering sprong er voor mij uit vanwege de spanning en de vaart die erin zat en het acteerwerk.

In de aflevering De rode wolf (****) wordt in Lulea een journalist vermoord. Hij deed onderzoek naar een terroristische aanval op een F21 veertig jaar geleden. Annika reist naar Lulea en gaat op onderzoek uit. Er vallen meer doden en na elke moord krijgen familieleden een brief met een citaat van Mao. De rode wolf was een extremistische groepering waar ook de huidige minister van Cultuur deel van uitmaakte. Uiteindelijk komt Annika op hetzelfde spoor als de vermoorde journalist en loopt ook haar leven gevaar. Dit verhaal geeft een levensecht beeld van het extremisme in de jaren zestig/zeventig.

Levenslang (***) begint met de moord op een politieagent in zijn eigen huis. Omdat de moord met het dienstpistool van zijn vrouw, politieagent met een postnatale depressie, is gepleegd wordt zij gevangen genomen. Hun zoontje is spoorloos. Al snel blijkt dat de vermoorde politieman niet de perfecte persoon was die hij voor de buitenwereld leek. In deze film is Annika op haar sterkst als ze de politieagente blijft geloven en doorgaat tot de waarheid aan het licht komt.

In Een plek onder de zon (***) wordt een Zweeds gezin, dat aan de Costa del Sol woont, dood aangetroffen na een gasinbraak. Annika komt erachter dat allerlei mensen niet deugen en zoals gewoonlijk laat haar intuïtie haar niet in de steek. Het is een vrij ingewikkeld verhaal met prachtige beelden van Spanje en Marokko.

Over het geheel genomen, ben ik onder de indruk van de redelijk compacte verfilmingen van de nogal dikke boeken.
Omdat het losse afleveringen zijn, kijkt het wel heel anders dan bijvoorbeeld The Killing. Je mist de cliffhanger.
Het feminisme, waar Marklund een groot aanhanger van is, is wel heel prominent aanwezig. Dat kan als storend worden ervaren.

De hoofdrol wordt vertolkt door Malin Crépin. Zij zet Annika wat koppiger en fanatieker (Thomas noemt haar een pitbull) neer dan het beeld dat ik van haar had. De muziek is prachtig en collega Patrik is regelmatig net zo irritant als in de boeken.
Het scheelt wel als je de boeken hebt gelezen. Je pakt dan dingen sneller op. Ik ben benieuwd naar de verfilmingen van de andere boeken.