Twitter Facebook Gastenboek

Op dvd

El Sicario - Room 164 ***

Een recensie door Guido Huisintveld

(GH) El Sicario, Room 164 *** (dvd)

Charles Bowden, een Amerikaanse journalist, beschreef in 2009 de bekentenissen van een Mexicaanse huurmoordenaar (El Sicario). In 2010 liet hij deze man nogmaals dezelfde bekentenissen afleggen, maar toen voor de draaiende camera van documentairemaker Gianfranco Rosi.

In opzet en uiterlijk is de documentaire uitermate saai: de huurmoordenaar zit in een stoel in een motelkamer met een zwarte doek om zijn hoofd. Onherkenbaar. Hij heeft een schetsboek op schoot, waarin hij met dikke stift tamelijk infantiele lijntjes, vierkantjes en poppetjes tekent die zijn verhaal ondersteunen.

In het begin ben je nog niet geboeid en hoop je dat dit niet anderhalf uur zo doorgaat.

Ja dus.

Maar al snel gaan je gedachten mee in de gedetailleerde onthullingen die de Mexicaanse moordenaar doet. Hoe hij twintig jaar lang - in opdracht van een drugsbaron - met zijn vlezige handen mensen heeft ontvoerd, afgetuigd, gemarteld, gewurgd, neergeschoten. En opeens zit je niet meer naar het schetsboek of de dikke stift te kijken, maar let je vooral op die potige handen waarmee die gruwelijke daden zijn uitgevoerd. Je fantasie slaat op hol en de beelden die op het tv-scherm ontbreken, verschijnen in je hoofd.

Onlangs werd op youtube een filmpje gezet waarin wordt getoond hoe door en door corrupt Mexico is. In korte gewelddadige scènes laat men zien hoe drugskartels het land eigenlijk regeren. Op zich geen nieuws. Het opmerkelijke is echter dat de scènes worden gespeeld door jonge kinderen.
Een effectieve oproep aan de kandidaten voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen om te voorkomen dat hun toekomst er zo uit zal zien.

De documentaire El Sicario sluit hier naadloos op aan. Het trieste is dat we eigenlijk geen nieuwe feiten horen en dat er geen schrikbarende onthullingen worden gedaan. Het is allemaal bekend, maar de deplorabele situatie zal zich evenwel moeizaam laten verbeteren.

Aan het einde van de documentaire ziet de huurmoordenaar het licht en even denk je dat zo meteen Andries Knevel in beeld komt lopen. Het is desondanks een aandoenlijk slotakkoord. De man schijnt nog steeds voortvluchtig te zijn, omdat de onderwereld 250.000 dollar op zijn hoofd heeft staan.

El Sicario, Room 164 – Een uitgave van Lumière © 2012

Guido Huisintveld