Twitter Facebook Gastenboek

Death in Paradise - lichtvoetig

Guido Huisintveld recenseert deze dvd - BBC - detective

Death in Paradise ***(dvd)

(Door Guido Huisintveld)

Lichtvoetige BBC-detective serie. (JustBridge Entertainment, 2012)

Detective Inspector Richard Poole (gespeeld door Ben Miller) is een typische stiff-upperlip Engelsman. Hij wordt tegen zijn zin gestationeerd op Saint-Marie, een prachtig Caribisch eiland (dat overigens in werkelijkheid onder die naam niet bestaat; de opnames zijn gemaakt op Guadeloupe.)

Hij valt behoorlijk op tussen de plaatselijke bevolking. Al is het bijna veertig graden, hij zal en moet zijn pak met stropdas dragen, inclusief lullige tas. En ’s avonds gaat de dikke pyjama aan. Al met al een leuke gimmick om het verschil met de plaatselijke bevolking te accentueren, maar na een paar afleveringen verslijt je de man voor gek en ongeloofwaardig.

Met een klein team lost hij intussen wel ingewikkelde moordzaken op en dwingt hij met zijn inzicht en doortastendheid veel respect af bij zijn collega’s. Zijn vaste partner Camille Bordey (gespeeld door Sara Martins) bewondert hem enerzijds, maar kan hem frequent ook achter het behang plakken vanwege zijn stugge karakter.

Het eerste seizoen bestaat uit 8 afleveringen van 50 minuten. Elke aflevering heeft exact dezelfde opbouw. Nog voor de begintitels zien we de misdaad (zonder dat de dader in beeld komt), daarna volgt een uitgebreid onderzoek dat ons consequent op het verkeerde been zet. Een kleine tien minuten voor het einde gaat er bij Detective Inspector Richard Poole een lampje branden. Eureka! Hij roept alle betrokkenen bij elkaar en wijst een zeer verrassende dader aan.

“Death in Paradise” is een lichtvoetige detective-reeks; een hedendaagse versie van Agatha Christie’s Hercule Poirot. Het scenario zit goed in elkaar, met vaak (niet altijd) een onverwachte ontknoping. De bekende BBC-kwaliteit straalt er vanaf. Er zit niet veel diepgang in de karakters, omdat de hoofdrol is weggelegd voor de plot. Het is een luchtige, opgewekte serie, die nergens serieus of zwaarmoedig wordt. Al doet de norse Inspector Poole wel zijn best wanneer zijn schoenen weer eens wegzakken op het oogverblindend mooie strand