Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

Borgen 1 en 2 - Het intrigerende van politiek en macht ****1/2

Borgen 1 en 2 - dvd ****1/2

Recensie: Ine Jacet

De serie Borgen seizoen 1 en 2 uitgegeven door Lumière - wekte interesse door de vergelijkingen met The Killing en The Bridge. Dat waren prachtige series.
The Killing en The Bridge zijn thrillers. Bij Borgen is dit niet het geval. Deze serie heeft de verwikkelingen binnen de Deense politieke arena en de pers als decor. Bij thrillers wordt vaak gebruik gemaakt van cliffhangers aan het eind van een aflevering. Zo niet bij Borgen. Overigens maakt het de serie niet minder spannend.  

Hoofdpersoon is Birgitte Nyborg, partijleidster van de zogenaamde Deense Middenpartij. Ze wordt premier mede dankzij enig geluk en een integere beslissing. Haar spindoctor is Kasper Juul. Ooit ontsloeg ze hem omdat hij niet gewetensvol omging met informatie. Maar ze neemt hem toch weer in dienst vanwege zijn kwaliteiten in de politieke arena.
Naast belevenissen en gekonkel in de wereld van de politiek speelt het journalistieke ambacht een prominente rol in de serie. Katrine Fonsmark is een jonge en geëngageerde journaliste. Zij heeft een gecompliceerde verstandhouding met Kasper, de spindoctor van premier Birgitte Nyborg. Politiek en journalistiek ontmoeten elkaar en dit levert uiteraard de nodige wrijving op.
Daarnaast lopen werk en privé elkaar voortdurend voor de voeten. Sommige journalisten wroeten graag in het privé-leven van politici. Ook de premier Birgitte Nyborg krijgt hiermee te maken.

Beide seizoenen van Borgen zijn spannend. De rol van eerste vrouwelijke premier van Denemarken wordt vertolkt door actrice Sidse Babett Knudsen. Dit doet ze uitermate verdienstelijk. In het begin van de serie is ze nog een beginneling die worstelt met de politieke mores. Maar gaandeweg wordt ze professioneler en ondergaat ze langzamerhand een gedaanteverandering. De actrice laat zien dat ze vele gezichten heeft die elkaar, schijnbaar moeiteloos, afwisselen, afhankelijk van de situatie. Zodra de camera in de buurt komt, toont ze haar mediagezicht waardoor ze een ander vrouw lijkt. Knap acteerwerk!
Haar privéleven en relatie staan onder grote druk. Gaandeweg komt ze steeds meer klem te zitten tussen haar rol als politica en die van echtgenote en moeder. Dit levert eenzaamheid, verdriet, strijd en morele dilemma’s op.  

Borgen, seizoen 1 en 2 vormen een mix van politiek, media en privéleven die elkaar - vaak in negatieve zin - beïnvloeden.
Politieke spelletjes, de jacht op nieuws, manipulatie, machtsgebruik en machtsmisbruik lopen als een rode draad door de serie. In het tweede seizoen van Borgen komen actuele politieke thema's langs die ook in Nederland spelen. Ze zijn geloofwaardig in hun uitwerking en het is Interessant om achter de schermen te kijken.

De serie kent per seizoen 10 boeiende afleveringen. Seizoen 2 maakt de belofte meer dan waar.
Inmiddels vertrouwde gezichten komen terug en Brigitte groeit verder in haar rol als premier. Het einde van seizoen 2 doet verlangen naar een vervolg.
Inmiddels is aangekondigd dat het derde en laatste deel opgenomen gaat worden in het voorjaar van 2013. Een mooi vooruitzicht.

Birgitte Hjort Sørensen tekent overigens voor de rol van ambitieuze en gedreven journaliste Katrine en Johan Philip Asbæk vertolkt de rol van spindoctor Kasper. Eveneens voortreffelijke acteurs!

Al met al zijn deze 20 afleveringen van 60 minuten zeer de moeite waard, ze staan garant voor vele uren kijkplezier.