WeblogMail Gastenboek

 

Columns

Door: Martin Jansen in de Wal

Martin Jansen in de Wal, 14 september 2008

O ja, laat ons hertalen

Wat hebben ze me deze week weer aan het schrikken gemaakt in het Journaal. Prinses Laurentien, op zich al geen pretje om naar te kijken, kwam ons vertellen dat haar stichting, die een eind moest maken aan het analfabetisme in Nederland en die zichzelf in vijf jaar zou opheffen, in vier jaar tijd nog geen ene moer had bereikt. Goh, wat een verrassing!
Dat krijg je wanneer verwende, wereldvreemde prinsesjes een of ander hobbyprojectje krijgen toegeschoven om blijk te geven van hun zogenaamde maatschappelijke betrokkenheid, terwijl ze amper weten hoe ze hun fiets op slot moeten zetten en waar dat überhaupt voor nodig zou zijn.
Ik zou de jaarverslagen van de afgelopen vier jaar van die stichting weleens willen zien. Wat er zoal, op kosten van de gemeenschap en talloze goede doelen, in praktische zin is gedaan aan het analfabetisme in Nederland, naast één vergadering van 20 minuten per halfjaar op een of ander privé-landgoed en daarna gauw aan de borrel, de toastjes met kaviaar, de carpaccio’s en de kalfszwezeriken.
Ik kan bijna voor me zien hoe zo’n stel champagne nippende amateurs tot de volgende briljante oplossing komt, namelijk, dat de Nederlandse taal voor veel mensen te moeilijk is en dat we die dus maar naar onderen moeten bijstellen. Want natuurlijk, als er in Nederland iets moet worden bijgesteld, gebeurt in de laatste decennia dat altijd neerwaarts, nooit opwaarts. ‘We laten de Nederlandse klassiekers “hertalen”!’ kweelt een van de drank gloeiende nitwit, die er zelf nog nooit een heeft gelezen.
Ik heb het met verbijstering aangezien. Wéér wordt er een aanslag gepleegd op het Nederlandse cultuurgoed. In navolging van de gulden, Zwarte Piet en de Nederlandse identiteit, dreigen we nu ook onze klassiekers kwijt te raken. We hebben hier helemaal geen behoefte aan terroristische moslims; wij helpen ons eigen land wel om zeep.
En ik heb me natuurlijk afgevraagd hoe het eruit gaat zien als deze plannen werkelijk worden verwezenlijkt.
Dus zie hier een beknopt boekenlijstje zoals dat in 2015 op scholen - als die dan nog bestaan - zal worden gebruikt:

- Van Den Pitbull Reynaerde
- Hildebrand - Camera Obscena
- Multatuli - George W. Havelaar
- F. Bordewijk - (Gebrek aan) Karakter
- W.F. Hermans - De donkere kamer van Heleen van Royen
- Harry Mulisch - De ontdekking van Ponypark Slagharen
- Jan Wolkers - Marokkaans Fruit
- Gerard Reve - Brieven aan Rita V.
- Maarten ’t Hart - Een vlucht TBS-ers
- Heere Heeresma - Zwaarmoedige verhalen voor bij de Xbox 360.

Ik wens iedere oprechte boekenliefhebber in de komende jaren veel sterkte toe.