Chinchilla Song - Emmanuel Lipp
 
 
 

 

4 **** = heel goed


Michael is de hoofdpersoon uit ‘Chinchilla Song’. De schrijver van het boek is Emmanuel Lipp, een Vlaming die een vrijheidsstraf uitzit. Kennelijk heeft hij dit verhaal tijdens zijn detentie geschreven.
De hoofdpersoon uit ‘Chinchilla Song’ vertoont overeenkomsten met de schrijver. Een deel van het verhaal speelt zich af in de gevangenis en het delict in het verhaal lijkt overeenkomsten te vertonen met de realiteit van de schrijver.

Michael bezoekt op Allerzielen zijn geboortedorp. Zijn vader Emmanuel is overleden, maar huist nog in hem. De eerste zinnen uit het boek luiden: ‘Vandaag is Emmanuel gestorven. Net zoals gisteren en alle andere dagen sinds zijn dood.’
Michael bezoekt op deze bijzonder dag zijn moeder Sybilla en het graf van zijn vader. In een oogopslag ziet hij ook zijn ex - genaamd - Eline.
Tijdens dit bezoek komen flarden herinneringen uit zijn jeugd voorbij. Ze nemen de vorm aan van terugblikken of reconstructies. Michaels jeugd komt tot leven door personages als: Sybilla, zijn moeder, Emmanuel, zijn vader, grootmoeder Anna, de schoenenwinkel, zijn ex Eline en Benny, een jongen die hem intrigeerde tijdens zijn jeugd. Het dorpse leven met kleurrijke figuren trekt in een bonte stoet voorbij.
De toonzetting is melancholiek en soms poëtisch, vervlogen tijden worden in dromerige bewoordingen geschetst. Een reis door vervlogen tijden om terug te keren naar het heden, de tijd van Michael, op zoek naar zichzelf. Tijd gesymboliseerd door klokken. Zijn vader zit in hem, zelf heeft hij het gevoel buitenkant te zijn, een mens zonder kern, een man zonder eigenschappen die zijn identiteit ontleent aan het oordeel van zijn omgeving. Hij kan gedijen via hun ogen, hij zoekt en vindt uiteindelijk leegte.
Een fijnzinnig boek, soms dromerig, met prachtige wendingen, mooie vondsten en kleurrijke schetsen.
‘Is dit een misdaadroman’, vroeg ik mij af. Misdaad komt weliswaar voorbij, maar de nadruk ligt meer op de kunst van het vertellen, het oproepen van sfeer, de verdichting van de werkelijkheid.
Maar vertelkunst levert ook spanning op, een ander soort spanning.
Bijzonder werk van deze Vlaamse schrijver. Nieuwsgierigheid gewekt. Wie is Emmanuel Lipp? Wat heeft hij gedaan dat hij een vrijheidsstraf uitzit? Hoe kwam hij tot zijn delict? Waarom componeerde hij dit prachtige verhaal?
Een boek dat nazindert en een boek om vaker te pakken en te genieten van het spel met taal en het uitdiepen van existentiële vragen. Prachtige omslag!

Je verliest iemand niet één keer door de dood, maar steeds opnieuw. Iedere keer dat je er even niet aan dacht en je terug moet keren in de werkelijkheid. Dat geldt niet alleen voor doden, maar ook voor geliefden.

( Toekenning van sterren buiten het thrillergenre)
5 ***** subliem
4 **** heel goed
3 *** goed
2 ** - heel aardig
1 * mwaaaa
0 * slecht