Colofon Contact Gastenboek Links

Het ABC van de maffia

Het ABC van de maffia van Andrea Camilleri is verschenen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Camilleri is wereldwijd bekend door zijn romans en misdaadromans.

Het ABC van de maffia

Op het forum van misdaadromans.nl lezen 5 mensen de komende tijd gezamenlijk bovenstaand boek van Andrea Camilleri. Hieronder enige informatie over de auteur, over Bernardo Provencano, de hoofdpersoon uit het boek van Camilleri en over een ander grote maffiabaas met wie Provencano nauw heeft samengewerkt genaamd 'Toto Riina'

Door : Ine Jacet.

Andrea Camilleri

Onlangs verscheen in Nederlandse vertaling Het ABC van de maffia van Andrea Camilleri. De auteur werd in 1925 geboren in Sicilië en zijn romans en misdaadromans zijn wereldwijd vertaald. Hij woont al tientallen jaren in Rome maar keert elk jaar terug naar zijn geboortegrond. In zijn boeken valt het woord 'maffia' zelden. Camilleri zegt dat hij erover vertelt zonder het woord concreet te gebruiken. Wat vindt Camilleri van de maffia? 'Het is een ziekte. Vroeger was het kleinschaliger, maar nu is het meer industrieel geworden.' En: 'De maffia is als een palm. Het is een plant die gedijt op zuidelijke bodem, maar elk jaar rukt hij drie centimeter op in noordelijke richting.' En een humoristische uitspraak: 'Ik hoor niet bij de maffia. Als dat het geval was zou ik mezelf wel ‘Don’ hebben genoemd.'

Andrea Camilleri schreef in 2007 Het ABC van de maffia. Hoofdpersoon is Bernardo Provenzano (Bennie de tractor), de grote maffiabaas naar wie de politie 43 jaar op zoek was. In zijn geheime schuilplaats werd o.a. een stukgelezen bijbel gevonden en een groot archief met zogenaamde pizzini - kleine briefjes geschreven in codetaal. Camilleri verschaft de lezer via zijn boek - zijn ABC- toegang tot de 'boss' Provenzano, en de praktijken van de maffia.
Nu enkele feiten over Bernardo Provenzano, de hoofdpersoon uit het boek van Camilleri.

Bernardo Provenzano

Bernardo Provenzano werd geboren op 31 januari 1933 in Corleone, Italië. Hij had als bijnaam ‘Bennie de tractor’. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat hij nergens voor opzij ging en alles platmaaide. Een andere maffiabaas zei over hem:  "Hij heeft de hersens van een kip, maar schiet als een engel". Maar of hij werkelijk dom was, daarover verschillen de meningen.
Provenzano was een kopstuk van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Vanaf 1974 had hij samen met Toto Riina de leiding van deze maffia. Toen Toto Riina in 1993 werd gearresteerd  nam Provenzano de complete macht over. Hij was ‘capo di tutti capi' (baas der bazen). Vanaf 1963 was Provenzano op de vlucht voor politie en justitie. Hij leefde ondergedoken en wist meerdere keren op het nippertje aan een arrestatie te ontkomen. Een probleem voor de autoriteiten was dat men slechts een oude foto uit 1959 had. Door technische trucjes werd zijn gezicht verouderd waardoor men een idee had hoe hij er uit zou kunnen zien.

Provenzano kon zo lang uit handen blijven van de politie, omdat hij elke vorm van openbare communicatie meed. Contacten met anderen onderhield hij slechts door middel van geschreven briefjes, welke door drie vertrouwelingen werden overgebracht. Deze kleine briefjes heten pizzini en ze waren geschreven in codetaal. Provenzano had een vriendin en tijdens de jaren dat hij gezocht werd, kreeg hij twee zonen.
Italiaanse autoriteiten verklaarden hem een tijdlang als vermist en er waren geruchten dat hij was gestorven. Provenzano ging al die tijd door met zijn criminele activiteiten Zijn oude vriend Toto Riina zorgde - tijdens hun samenwerking - voor de gewelddadige kanten van de maffiazaken en  Provenzano regelde de financiële kanten. Provenzano heeft talrijke moorden gepleegd.  

Al in 1987 werd hij bij verstek tot levenslang veroordeeld. Op 11 april 2006 werd hij – na ruim 42 jaar – eindelijk opgepakt op een boerderij in de buurt van Corleone. Een herder klopte aan. Hierna stormden 50 politiemannen de schuur binnen waar Provenzano verbleef. Hij reageerde verrast, wilde de deur weer dicht doen, maar meteen daarna berustte hij in het feit dat men hem - na zoveel jaren- eindelijk te pakken had.
Bij zijn arrestatie ontkende hij zijn identiteit maar DNA onderzoek wees uit dat hij het wel terdege was. Provenzano werd overgebracht naar een gevangenis in Umbrië. Hier wordt hij 24 uur per dag bewaakt in een isoleercel.

 

 
Salvatore 'Toto' Riina

Hij werd in 1930 geboren. Hij staat bekend als één van de meest wrede maffiabazen uit de geschiedenis. Hij heeft de naam beestachtig wreed te zijn en verwierf hierdoor de bijnaam ‘Het beest’. Hij zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de grootste slachters van de Siciliaanse onderwereld. Zo roeide hij onder andere de familie van maffiabaas Tomasso Ruscetta uit.
Riina verdiende ook veel geld door samenwerking met de Amerikaanse maffia. De handel in heroïne was voor hem een lucratieve zaak. In 1987 werd Toto Riina tijdens een monsterproces in Palermo bij verstek veroordeeld.
In 1993 werd hij eindelijk gearresteerd terwijl hij ongewapend rondreed door Palermo. Hij zit een levenslange straf uit voor tenminste 17 moorden. Uiteindelijk kreeg hij in totaal 12 keer levenslang. Tot zijn slachtoffers behoren o.a. onderzoeksrechter Borsellino. Ook zou Toto Riina opdracht gegeven hebben tot de moord op de maffiajager Giovanni Falcone. Vanaf zijn arrestatie brengt hij zijn detentie door in een zwaarbewaakte gevangenis in volledige isolatie.

Tot zover enkele feiten. Het ABC van de maffia van Andrea Camilleri is volgens diverse recensies in binnen- en buitenland een aanrader door het sterke verhalende karakter en de beschrijving en het ontrafelen van de maffia.
We zijn benieuwd! Volg de discussie op het forum

 
Bernardo Provenzano bij zijn arrestatie
 
 
De foto die circuleerde op basis van een foto uit 1959
De boerderij waar Provenzano werd gearresteerd