start | boeken | auteur | links
Alice Blanchard groeide op in Middletown in Connecticut, New England, Verenigde Staten. Haar vader was een bekend kunstenaar, haar moeder schrijft gedichten. Ze heeft nog twee zussen en een broer. Haar vader was manisch-depressief en heeft in 1985 zelfmoord gepleegd.
Ze ging naar het Boston college, waar ze ´creative writing en filmmaking´ studeerde. Hier ontmoette ze haar echtgenoot Doug. Hij is werkzaam als regisseur/schrijver- producent van documentaires en commercials. Hij is succesvol. Ze heeft daarna gewerkt op een blindenschool voor doofblinden en deed vrijwilligerswerk in een plaatselijk ziekenhuis.
Ze vindt zelf dat ze de literaire achtergrond van huis uit heeft meegekregen. Haar favoriete schrijvers zijn oa. Jack Kerouac, J.D Salinger, Truman Capote en Jim Thompson.

Haar eerste misdaadroman ´Darkness Peering´ (‘Onder de huid’) verscheen in 1999 en kreeg lovende recensies, onder andere in de New York Times. De recensenten van deze krant vonden het één van de opmerkelijkste boeken van 1999. Het werd ook uitgegeven in Australië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Japan, Zweden en in Engeland. De inspiratie voor dit boek was afkomstig uit haar jeugd. Ze groeide op op het platteland en stelde zich voor hoe het zou zijn als daar het lichaam van een meisje gevonden zou worden. Een morele kwestie hield haar ook bezig: ‘wat zou er gebeuren als blijkt dat iemand van wie je houdt iets verwerpelijks heeft gedaan? Opmerkelijk is dat de vader van een hoofdpersoon zelfmoord heeft gepleegd, evenals Blanchard's eigen vader.
Alice Blanchard heeft verschillende prijzen gewonnen: het PEN Syndicated Fiction Award, de New Letters Literary Award en de Katherine Anne Porter Prize for Fiction voor haar korte-verhalenbundel The Stuntman’s Daughter
In 2003 verscheen in Amerika ‘The Breathtaker’ (Achter de storm). Dit is een misdaadroman over een commissaris die ontdekt dat een seriemoordenaar toeslaat tijdens een tornado. Alice Blanchard werd geinspireerd door een reis met haar man door Oklahoma. Ze vond het landschap geweldig; plat met verre luchten. Op een bepaald moment begon het hard te regenen en de lucht kreeg volgens haar een kleur die ze nooit eerder had gezien. Ze vluchtten naar een winkeltje en hoorden daar dat er een ‘Tornado Watch’ bestond. Ze keken toe hoe de wind raasde en ze wist dat ze hierover wilde schrijven. De parellel van een tornado die verwoestend over een land gaat en een tornado die een gezin kan treffen, heeft ze geprobeerd uit te werken. Ze heeft zelf een paar orkanen van dichtbij meegemaakt om te ervaren hoe het is om overweldigd te worden door het weer. Toen ze het verhaal in haar hoofd had, heeft ze research gepleegd in de bibliotheek om feiten over tornado's kloppend te maken.
Waarschijnlijk zal dit boek verfilmd worden door Warner Borthers.
Alice Blanchard ontleent haar inspiratie aan dromen of herinneringen. Ze kan niet voorspellen wanneer een boek af is. ‘Het volgt zijn eigen pad’, zegt ze.
Ze houdt van complexe karakters. 'In dit t.v. tijdperk worden zaken soms erg gesimplificeerd, het echte leven is veel complexer en verwarrender. ‘