WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Ine Jacet


2010

Over oudere speurders en de dingen die voorbij gaan


We naderen 2011. Bijna twintig jaar geleden, in 1992,  zag een speurder het levenslicht. Zijn schepper bedacht een menselijke commissaris die nogal zorgelijk was. Gescheiden, op leeftijd en tobbend over zijn gezondheid die minder werd naarmate de jaren vorderden. Daarnaast bezorgd over een veranderende wereld. Plaats van handeling: Ystad en omgeving. In 2010 verscheen het laatste verhaal over deze Zweedse commissaris. Zijn naam: Kurt Wallander. Zijn schepper: Henning Mankell. Deze auteur heeft met Kurt Wallander geschiedenis geschreven in de wereld van de misdaadroman. In zijn kielzog konden vele Scandinavische schrijvers succesvol uitwaaieren over de wereld. Sjöwall en Wahlöö zetten -  eveneens vanuit Zweden -  in de jaren zestig van de vorige eeuw de wereld van de misdaadroman al op zijn kop. Henning Mankell herhaalde dit. In zijn misdaadromans met Kurt Wallander kondigde hij verontrusting en angst aan voor een nieuwe wereld. Een wereld met open grenzen, met informatiestromen, een wereld die controle kwijt lijkt te zijn. Verhalen met een maatschappelijke context maar ook met aandacht voor de uitwerking van personages.   

In januari 2011 gaat een andere grootheid met pensioen. Het is inspecteur Wexford van de Engelse schrijfster Ruth Rendell. Het eerste boek werd in 1964 gepubliceerd. De laatste Wexford verschijnt in januari 2011. Dit wordt het 22e boek over Wexford en zijn assistent Burden. Plaats van handeling: Kingsmarkham, een fictieve plaats in Engeland.
Wexford en zijn assistent hebben tijdens al die jaren veel meegemaakt. Van popfestivals tot feministes, van milieugroepen tot bigamisten. Van kernwapens tot angst voor allochtonen. Van plaatselijke actiegroepen tot de jacht van burgers op pedofielen. Van zogenaamde zieners tot huiselijk geweld.
Wie deze boeken van Ruth Rendell zou bestuderen leest de ‘kleine’ geschiedenis van Kingsmarkham vanaf de jaren zestig tot heden. Ook Ruth Rendell combineert in de serie de maatschappelijke context met aandacht voor de uitwerking van personages.

En dan nu mijn lijstje voor 2010. De combinatie maatschappelijke context met aandacht voor de uitwerking van personages blijft een favoriet genre. En uiteraard moet een boek goed geschreven zijn.

1. Henning Mankell De gekwelde man. Een waardig slot van een legendarische, invloedrijke en tijdsbewuste serie boeken.

2. James Lee Burke Regengoden. Pareltje van een top-auteur. Sfeer en spanning spatten van de bladzijden.

3. Roslund & Hellstrom - Drie seconden. Hard, razend en snel, over internationalisering en corruptie.

4. Belinda Bauer - Rusteloos land – Psychologische misdaadroman. Een jongen en zijn oma, roulerende rekeningen en een klassieke psychopaat.  

5. Arnaldur Indridason - Onderstroom. Tijdloze thema’s van een geweldige, sobere schrijver. Het exotische van een kleine gemeenschap.

6. Karin Fossum - De waarschuwer. Blijft erg goed hangen. Zeer beklemmend.

7. Gisa Klönne - Nacht zonder schaduw. Over ontheemdheid, vrouwenhandel en mishandeling.

8. John Hart Onschuld. Obsessief, schokkend, spannend, ontroerend.

9. Gillian Flynn - Duisternis. Duister, schokkend, noire.

10. R.J Ellory - Een volmaakte vendetta. Amerikaanse geschiedenis in een spannend verhaal met veel karakeruitdieping.

In 2011 zal ik de Nederlandse en Vlaamse misdaadroman volop gaan verkennen als jurylid voor de Gouden Strop.   
Tot slot: voor iedereen een goed en gezond 2011. Met dank voor alle bijdragen op het forum en de site. Dat het maar weer een fantastisch boekenjaar mag worden.