WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Guido Huisintveld


2010

 

Dit stukje heeft zes verschillende openingszinnen gehad. Ik heb ze allemaal geschrapt. Schrijven is een kunst die maar weinigen echt goed kunnen. Ik schaar me dan ook onder de grote massa lezers die zich graag in vervoering laat brengen door deze kleine groep auteurs. Wie heeft me dit jaar verrast?

De top 3 ziet er zo uit:

Op nummer 3:
John Irving : De laatste nacht in Twisted River
Een nieuwe Irving is altijd een feest. Hij is een van de weinige auteurs wiens boeken ik blindelings koop en binnen een paar dagen uitlees.

Op nummer 2:
Jo Nesbø : Headhunters
Geweldig doeltreffende misdaadroman. Zo moet het! Niet te moeilijk doen. De lezer af en toe op het verkeerde been zetten en dan – paf - genadeloos toeslaan.

Op nummer 1:
Yves Petry : De maagd Marino
De verrassing van het jaar, voor mij dan. Wat een ongekende filosofische woordkunstenaar! Van de eerste tot de laatste bladzijde hield deze Vlaming mij ver van de bewoonde wereld.

Natuurlijk zijn er nog veel meer goede boeken verschenen. (Een hoop bagger trouwens ook.) Ik noem er vijf die u – naar mijn bescheiden mening – niet had mogen missen:

Zoran Drvenkar : Sorry
Jan Costin Wagner : Voor de leeuwen
Niccolò Ammaniti : Jij en ik
Ferdinand von Schirach : Misdaden
Jean-Christophe Grangé : Godenstemmen

Het afgelopen jaar heb ik u wederom om de oren geslagen met mijn ongezouten kritieken c.q. lovende woorden. Met permissie wou ik daar in 2011 geen verandering in brengen. Doe ermee wat u altijd doet, maar volg vooral uw eigen smaak. En: probeer ook eens wat anders. Durf van de geijkte paden af te dwalen. Laat u aangenaam verrassen in 2011!

 

Guido